Нова материя пази от радиацията на gsm-ите
Нова материя пази от радиацията на gsm-ите / netinfo

Изправен пред засилващата се световна конкуренция,  германският производител на прежди Цимерман (Zimmermann) разработи специален плат, който защитава тялото от радиацията на мобилните телефони, съобщи ДПА.

Все още не е известно как точно радиацията на мобилните телефони се отразява на човешкото тяло. И все пак безпокойството от евентуален неблагоприятен ефект върху милионите потребители на мобилни телефони е всеобщо, а специалистите от Цимерман са готови да решат този проблем. Баварската фирма е разработила материя, наречена еблокер - Eblocker, която почти не пропуска вредните лъчения от мобилните телефони.

На пръв поглед еблокер изглежда като обикновен плат. Ключовият компонент в състава му е среброто - тънките нишки от благородния метал, втъкани в материята, действат като бариера.

Първоначалната идея на изобретателите на материята е да я използват при изработването на джобове за мобилни телефони в дрехите. Във вътрешния джоб на якето или спортното сако се вшива малко парче от плата, което струва 1 евро.

Високият защитен фактор прави платът подходящ за костюми на техници, поддържащи антени, които не могат да се изключват, и чиято електромагнитна радиация може да причини сериозни увреждания на човешкото здраве. Компанията планира да разработи подобно екипи, но те ще бъдат много скъпи.

Сребърните нишки в еблокер са обвити в плат, който може да се пере и глади. Изборът на цветове обаче е ограничен - само антрацит, но в бъдеще Цимерман възнамерява да разработи и други цветове.