Нов електромобил излиза на пазара догодина
Нов електромобил излиза на пазара догодина / снимка: Speed-press

С представянето на новото поколение електрически автомобил с батерии, който не използва бензин и не отделя вредни емисии, понятието чист и зелен транспорт вече има ново значение. Автомобилът е разработка на компанията GEM, собственост на Chrysler LLC. Името GEM идва от Green Eco Mobilit.

В новаторския дизайн на автомобила са използвани плавни линии, а неговата форма наподобява грахова шушулка, заради което концепцията получава името Peapod. Така GEM подчертава своите усилия в търсене на природосъобразни решения, отличителна черта на компанията още от създаването й преди 10 години.

GEM Peapod предлага множество удобства за водача. Новоразработената централна конзола е с възможност за интегриране на iPod, както и безжично управление на мобилен телефон iPhone. Други новаторски решения има в ергономичните, подсигуряващи тялото седалки. Те са изработени от мрежести материи, създаващи допълнителен комфорт, като позволяват на въздуха да циркулира. Освен това са направени от рециклируеми материали, които могат да бъдат използвани многократно.

По думите на Брус Ковънтри, изпълнителен директор на компанията, обновеният GEM е първият от серия нови продукти, които ще преобразят бъдещето на електрическите автомобили. Планирано е колата да бъде пусната в серийно производство през 2009 година. Следващите стъпки, които се очаква да бъдат направени още догодина, ще бъдат представянето на малък електрически пикап и по-голям градски автомобил, предлагащ по-голяма свобода на придвижване.

www.speed-press.com