Тази вечер Луната ще изглежда необичайно голяма и ярка заради съвпадането на максималното приближаване до Земята и фазата на пълнолуние.

Днес Суперлуната е най-голяма от 68 години. Това суперлуние е второто за 2016 г. Предишното подобно събитие се е случило на 26 януари 1948 г., а следващото ще бъде на 25 ноември 2034 г.

Луната приближава Земята, ще е видима от всяка точка на света

Щом падне нощта, Луната ще е видима от всяка точка на света. Най-добра видимост ще има в Северна Америка.

Суперлунието е астрономическо явление, при което пълнолунието съвпада с най-голямото сближаване на Луната и Земята и спътникът ни изглежда с 14 процента по-голям и с 30 процента по-ярък от обичайното.

Луната сякаш е огромна и пламтяща, защото е в най-близката си до Земята точка - перигей. Тогава разстоянието до нея е с 50 000 км по-малко в сравнение с апогея - най-отдалечената точка. Тези колебания в разстоянието се дължат на елиптичната орбита на Луната.

Суперлуната ще има и ефект върху природата. Очакват се по-силни от обичайното приливи, последвани от дълбоки отливи на следващата сутрин.

Пламтяща луна през ноември, следващата ще е чак през 2034 г.

С надеждата да зърнат по-отблизо Суперлуната - най-ярката и най-голямата от около 70 години, жители и гости на Сидни се покатериха на моста Харбър Бридж, предаде Ройтерс.

Естественият спътник на Земята ту се подаваше, ту се скриваше зад облаците над австралийския град.

Вижте снимки тук

Останалата част от света ще се надява на по-чисто небе, за да наблюдава Суперлуната, която не е била толкова "едра" от 1948 г. Според астрономите сегашната пълна луна се намира в най-близката си точка до Земята и изглежда с 14 процента по-голяма и с 30 процента по-ярка от обичайното. Следващата подобно суперлуние ще бъде през 2034г.

Вижте Суперлуната в Берлин, Германия:

Източник: БТА, БГНЕС