/ Istock
Искате ли сте да преживеете Европейското първенство по футбол 2024, сякаш сте на стадиона? Като запалени фенове пред малкия екран, вероятно изгаряте от желание да виждате всеки детайл и да чувате всеки звук. Ето защо сме събрали за вас няколко специализирани съвета за перфектна настройка на телевизора за футболен мач. Опитайте ги.

Откажете се от спортния режим

Мъже би първата ви реакция е да намерите готовите настройки на телевизора и да включите режим „Спорт“ или „Игра“. Противно на очакванията ви, тези режими имат доста висока яркост, контраст и острота на картината, което може да я накара да изглежда малко неестествено и пресилено. А най-добро преживяване ще получите с повече реализъм.

Сложете телевизора на подходящо място

Как ще виждате картината на телевизора зависи не само от настройките, но и от положението му в стаята. Намерете място, на което в екрана няма да има отблясъци от прозореца или лампата. След това сложете уреда на нивото, на което ще бъдат очите ви, когато гледате. Така ще извлечете най-доброто от възможностите на дисплея.

Опитайте неутрална настройка

В списъка с настройки на днешните телевизори ще видите също „Кино“ или „Филм“. Те често имат по-добър баланс, тъй като са насочени към реалистичност на цветовете. Ако това не ви допадне, пробвайте настройка от типа „Стандартна“ или „Естествена“. От тях можете да надстроите до тази, която наистина ви харесва.

Регулирайте яркостта и фоновото осветление

За да се чувствате комфортно, можете да настроите яркостта и фоновото осветление. Разчитайте на очите си, защото качеството на картината зависи от много фактори като светлина в стаята, отблясъци и лични предпочитания.

Настройте контраста и цвета

Когато настройвате цветовете, наблюдавайте кожата на хората на екрана – това ще ви даде усещане доколко картината е реалистична.

Когато настройвате контраст, направете го на тъмна (или нощна) сцена. Увеличете, докато видите всеки детайл, след това намалете толкова, че да виждате детайлите, но във възможно най-тъмния им вариант. Повторете същото и на бяла сцена – например небе с облаци, за да сте сигурни, че виждате и светлите детайли.

Проверете дали има изглаждане на движението

Някои модели нови телевизори предлагат функции за изглаждане на движението – например Motionflow, Auto Motion Plus или TruMotion. Тези настройки правят така, че при много бързи сцени не се появяват накъсвания или пикселизиране на картината. Ако обаче прекалите с тях, може да размажете картината така, че да изгубите някои детайли по нея. Намерете баланса.

Калибрирайте телевизора

Ако сте сред най-запалените фенове на футбола и перфектната картина, предлагаме да поръчате специализирано калибриране на дисплея си. Така ще получите максимална близост до това, което бихте видели на стадиона със собствените си очи.

Осигурете си добро озвучаване

Колкото и да е добра звуковата система на телевизора ви, тя не може да бъде толкова реалистична, колкото една качествена самостоятелна аудио система. Ако имате възможност, помислете за съраунд или саундбар, за да чувате мача така, сякаш сте на терена.

Намалете осветлението в стаята

Да гледате телевизия в съвсем тъмна стая може да е доста натоварващо за очите, но ако има как да го намалите, направете го. Така ще ограничите и разсейването, докато гледате мача.