Най-мощното слънчево изригване от 2005 г. достига Земята
Най-мощното слънчево изригване от 2005 г. достига Земята / снимка: sxc.hu

Най-мощното слънчево изригване от 2005 г. насам вече започна да достига Земята, бомбардирайки планетата ни с магнитни частици, които могат да нарушат телекомуникационните връзки, съобщиха американските власти, цитирани от АФП.

Изригването, което е започнало в неделя, ще изхвърля поток от протони към нашата планета до сряда, предупреди Националното управление на океанските и атмосферни изследвания (National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)).

Изригването само по себе си не е нещо тревожно, но то изхвърля в пространството коронарна маса /плазмен облак със силно магнитно поле/ с феноменалната скорост от 6.4 милиона км/ч, обясни физикът от Центъра за космически метеорологични прогнози на NОAA Дъг Байсикър, цитиран от БГНЕС.

Геомагнитната буря, предизвикана от слънчевата активност, е най-силната от 2005 г., но тя все пак остава в категория 3 от 5-степенната скала, уточни физикът.

Според интернет сайта на NOAA явление от категория 3 може да предизвика смущения в спътниковите комуникации, но според него не се очаква да са прекалено силни.