Над половината домакинства у нас с достъп до глобалната мрежа
Над половината домакинства у нас с достъп до глобалната мрежа / снимка: sxc.hu
Над половината домакинства у нас с достъп до глобалната мрежа
59649
Над половината домакинства у нас с достъп до глобалната мрежа
  • Над половината домакинства у нас с достъп до глобалната мрежа

Повече от половината домакинства в България имат достъп до интернет, сочи проучване на националната статистика. Очаквано най-активни са потребителите между 16 и 24-годишна възраст. Спрямо миналата година се наблюдава увеличение на хората, които имат връзка с глобалната мрежа, както и които се възползват от възможностите за широколентов достъп.

Увеличава се и броят на хората, които правят покупки по интернет. От статистиката отчитат, че най-често през интернет сайтовете се пазаруват дрехи и обувки, което е 63 на сто от всички стоки и услуги, закупени по интернет. Следват резервацията на почивки, както и покупката на книги и електронни учебни материали.

Все повече хора използват и сайтовете на администрацията. Най-честата причина за посещението им е набавянето на определена информация, но и все повече хора изтеглят формуляри и ги попълват електронно.

Над 81 % от интернет потребителите са между 16 и 24-годишна възраст, като с увеличаване на възрастта на хората се наблюдава намаление на потреблението на глобалната мрежа. Мъжете са минимално по-активни от жените в интернет. Над 85 на сто от хората с висше образование ползват редовно интернет, докато при хората със средно или по-ниско образование процентът е 19 на сто.

Над 87 процента от предприятията имат достъп до интернет.