Над 90% от рутерите имат изключително слаба защита
Над 90% от рутерите имат изключително слаба защита / sxc.hu
Над 90% от рутерите имат изключително слаба защита
70937
Над 90% от рутерите имат изключително слаба защита
  • Над 90% от рутерите имат изключително слаба защита

Над 90% от рутерите по света имат изключително слаба защита и могат да бъдат атакувани дори от човек с малко познания по програмиране. Това се отнася както за мрежите със свободен публичен достъп, които по начало нямат добра защита, но и за домашните WiFi мрежи. Различни видове злонамерен софтуер могат свободно да източват данни от свързаните в мрежата устройства, без хората въобще да разберат.

Учени от Ливърпул създадоха вирус, който се разпространява по въздуха почти като човешкия грип. При него е автоматизиран процеса на предаването на вируса от едно устройство на друго и на практика в рамките на 24 часа могат да бъдат заразени хиляди мрежи. Вирусът прескача мрежите, които са кодирани и имат малко по-силна защита. Парадоксът е, че над 90% от рутерите по света са изключително слабо защитени. Мариян Маринов, преподавател по мрежова сигурност в Софийски университет, коментира, че и сега има различни вируси, които атакуват чрез безжични мрежи и могат да следят трафика на всички свързани устройства.

Доста лесно е. Искам да ви кажа, че моите студенти могат да направят подобен софтуер в рамките на един семестър. За всички би трябвало да е ясно, че безжичната среда е несигурна и не може да й се има доверие. Всеки, свързан с безжичен интернет, сам за себе си трябва да реши дали да използва тунел към някое по-сигурно място", обясни Мариян Маринов.

Димитрина Полимирова от Националната лаборатория по компютърна вирусология коментира, че за да имаме по-добра защита е добре да ползваме по-скъпи и качествени рутери, защото те имат по-сигурен софтуер.

Задължително е да имате парола, администраторска парола, не само парола за достъп, използване на кодиращи алгоритми, те са вградени в повечето рутери. Освен това те биха могли да контролират по MAC адреса на устройството (това е уникален адрес на всяко мрежово устройство) и „да кажат" този рутер приема само тези конкретни устройства", допълни Димитрина Полимирова.