Мицубиши пусна пак линията за малолитражки
Мицубиши пусна пак линията за малолитражки / БГНЕС, архив

Японската корпорация "Мицубиши" (Mitsubishi Motors) възобнови от понеделник производството на четири модела компактни автомобила, спрени заради фалшифицирането на данни за разхода на гориво.

В завода в префектурата Окаяма "в първия ден ще бъде извършен тест на конвейра" за да се провери за евентуални повреди. Планира се да се сглобят пет автомобила. В нормален режим поточната линия ще започне да работи след 20 юли.

Компанията планира през юли - август да изкара от цеховете около 5000 нови малки автомобила eK-Wagon, eK-Space, Nissan Dayz и Nissan Dayz Roox, които "Мицубиши" разработваше за "Нисан" (Nissan Motor).

През септември производството им ще се увеличи още.

През април тази година беше обявено, че "Мицубиши" е нарушила правилата на тестовете върху разхода на гориво, което е довело до невярна информация в техническата документация. Основният "горивен скандал” засегна четири компактни модела.

Като цяло корпорацията е продала 625 000 такива коли на японския пазар. От "Мицубиши" обявиха, че ще изплатят обезщетение на собствениците им в размер на 100 000 йени (970 долара).

Общият размер на плащанията ще достигнат 62,5 млрд. йени (около 607 млн. долара).

Източник: БГНЕС