Microsoft предложили 15 млрд. долара за Facebook
Microsoft предложили 15 млрд. долара за Facebook / снимка: Reuters

Компанията Microsoft се е опитала да купи социалната мрежа за общуване Facebook срещу сумата от 15 млрд. долара, но предложението е било отхвърлено.

„Да, опитахме се да купим Facebook. Facebook означава много за предприемаческите цели на Microsoft", заяви стратегическият директор по продажбите на Microsoft Фриц Ланман по време на пресконференция в Париж. Ланман допълни, че стойността на Facebook може в бъдеще да достигне тази на Microsoft.

Марк Цукерберг отказа предложение от 15 млрд. долара още през 2007 г, когато сумата беше предложена от Стив Балмър. Вместо това, Microsoft тогава реши да инвестира 240 млн. долара за малка част от акциите, а двете компании в момента имат общо партньорство в интернет. От компютърния гигант потвърдиха този слух, появил се първоначално в книгата на Дейвид Къркпатрик - „The Facebook Effect”, уточнява БГНЕС.

Според книгата, Балмър е попитал Зукерберг защо не би продал компанията за 15 млрд. долара. А отговорът на Зукеберг бил, че не иска да продаде компанията си, ако не запази контрола върху нея.