Медицинска апаратура разкрива тайните на мумиите
Медицинска апаратура разкрива тайните на мумиите / снимка: БГНЕС

Лекарите отдавна използват ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография, за да изследват живи хора, но напоследък учените все по-често си служат със същите технологии, за да научат тайните на мъртвите, пише CBS News. Мумифицираните останки на хора, датиращи отпреди хиляди години, се изучават с помощта на медицински апарати.

Цял брой на журнала The Anatomical Record е посветен на мумиите. Изследователи описват как компютърната томография, която използва рентгенови снимки на виртуални разрези на тялото за създаване на триизмерни изображения, се е превърнала в един от най-важните инструменти за анализ на древни мумии. Заедно с ядрено-магнитния резонанс технологията предоставя детайлен поглед върху мумифицираните тъкани.

Експерти са открили, например, че проучвана от тях мумия е била момиче, живяло преди повече от 500 години в Перу. В друг случай с помощта на компютърна томография е установено, че египетска мумия все още има бели дробове, което е необичайно, като се има предвид практиката преди мумифициране да се отстраняват всички вътрешни органи. Отново благодарение на модерните технологии за сканиране, изследователи са оборили теорията, че цар Тутанкамон е страдал от болезнена инфекция, наречена анкилозиращ спондилит.

В рамките на друго интересно проучване, описано в журнала, Самуел Маркес от Медицинския център SUNY и колегите му са използвали данни от три компютърно-томографски изследвания на египетски мумии, за да проверят теорията, че размерът на параназалните синуси има връзка с околната среда. Информацията от мумиите е помогнала да се подкрепи тезата, че размерът на синусите е свързан с климатичните и температурните условия.

Един от най-странните случаи на използване на компютърен томограф без съмнение е откриването на мумифицирани останки на монах в статуя на Буда отпреди 1000 години. Очевидно монахът е практикувал древната традиция на самомумификация, при която аскети са гладували и са медитирали в продължение на години, докато умрат.

"Древните мумии са изключително богат източник на информация за биологичните особености на хората в миналото, тъй като произлизат от различни култури и различни времеви периоди", посочва Джанет Мондж от Пенсилванския университет.

Източник: Фокус