Космическият кораб Прогрес пътува към Международната космическа станция с подаръци
Космическият кораб Прогрес пътува към Международната космическа станция с подаръци / снимка: БГНЕС, архив

Първият за тази година руски товарен космически кораб "Прогрес" беше изстрелян в 3.06 часа московско време тази сутрин от космодрума в Байконур с 2,6 тона товар за Международната космическа станция, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Девет минути след изстрелването си "Прогрес М-14М" се отдели от ракетата носител "Союз-У" и започна самостоятелния си полет към МКС, който ще продължи две денонощия, съобщиха от Центъра за управление на полетите.

Корабът ще достави хранителни продукти, вода, кислород, санитарно-хигиенни материали, гориво, оборудване за модулната станция, а също апаратура за научи експерименти, предава БТА. Шестимата обитатели на МКС - трима руснаци, двама американци и един холандец - ще получат колети от семействата си и от психолози.

Освен обичайните продукти специалистите по здравословно хранене им пращат 15 кг пресни плодове - ябълки, портокали, грейпфрути и лимони, поставени в специални контейнери, които позволяват те да се запазят свежи няколко месеца.

Психолозите и близките на космонавтите и астронавтите им изпращат множество деликатеси - шоколадови бонбони, сухи плодове, ядки и други лакомства, които не само ще внесат разнообразие в менюто им, но и ще повишат настроението им. Корабът "Прогрес" ще достави също 11 дивидита с най-новите филми, както и подарък за 40-я рожден ден на бординженера Антон Шкаплеров на 20 февруари.

По план "Прогрес" трябва да се скачи със МКС на 28 януари, посочи Центърът за управление на полетите.