Космическият кораб Орион се върна на сушата
Космическият кораб Орион се върна на сушата / БГНЕС, архив

Космическият кораб "Орион" се върна на сушата в Южна Калифорния след изпитателния полет, който приключи с приводняване в Тихия океан в петък, съобщи Асошиейтед прес. Капсулата бе превозена с кораб до морската база в Сан Диего. Тя ще бъде натоварена на камион, който ще стигне в Кейп Канаверал, Флорида, за Коледа.

Следващият тестови полет с "Орион" ще е след четири години и също ще бъде непилотиран. Изпитания с екипаж може да започнат чак след седем години.

Целта на първите тестове беше да покаже, че корабът няма да пострада при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата по време на връщането си на Земята. "Орион", който е оборудван с около 1200 датчици, направи две обиколки на Земята, отдалечавайки се от нея на максималното разстояние от 5800 км - 14 пъти по-далече, отколкото е Международната космическа станция. При връщането си той навлезе в плътните слоеве на атмосферата със скорост близо 32 000 км/ч, а температурата на повърхността му достигна 2200 градуса Целзий.

При доближаването до земната повърхност бяха отворени 11 парашута, които намалиха скоростта на "Орион" до 32 км/ч. Космическият апарат се приводни в Тихия океан югозападно от Сан Диего 4 часа и половина след изстрелването от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. По време на полета той измина разстояние от 96 000 километра.

От НАСА предвиждат "Орион", построен от компанията "Локхийд-Мартин", да стане основен многоцелеви пилотиран кораб за по-нататъшно усвояване на космоса, включително за изпращане на екипажи на астероиди и на Марс. Той е първият американски пилотиран апарат, създаден за полети отвъд пределите на орбитата на Земята след края на лунната програма "Аполо" през 1972 година.

Източник: БТА