Китай е затворил 42 сайта за 1 месец в разгара на скандала с Бо Силай
Китай е затворил 42 сайта за 1 месец в разгара на скандала с Бо Силай / снимка: sxc.hu

Китай е затворил 42 интернет сайта от средата на март досега и е изтрил над 210 000 съобщения на китайски интернет потребители, за да сложи край на слуховете, разпространяващи се в мрежата, предаде Франс прес, като се позова на агенция Синхуа.

Новината идва в разгара на политическия скандал около бившия китайски партиен представител Бо Силай, изключен от партийните редици.

След като Бо беше уволнен през март от поста си на комунистически партиен лидер в китайския град Чунцин, китайските власти са засилили цензурата в интернет. Уволнението на Бо от този пост породи вълна от спекулации, в това число и за подготовка на държавен преврат.

Във вторник Бо беше изключен от Централния комитет и Политбюро на Китайската комунистическа партия, припомня Франс прес. Съпругата му пък беше заподозряна за убийството на британски бизнес партньор, допълва БТА.

Два дни след уволнението в интернет търсенето по думи "разследване", "политическа борба" и по имената на главните действащи лица в тази сага беше блокирано, отбелязва Франс прес.

В началото на април китайските власти обявиха затварянето на 16 интернет сайта и арестуването на 6 души, обвинени, че разпространяват слухове. Тогава за три дни функцията "коментиране" на китайските сайтове Сина и Тънцън беше блокирано.

Сега не се съобщава кои 42 интернет сайта са били закрити от средата на март.

Китайските власти, отговарящи за интернет и цензурата, обявиха в началото на април, че над 1000 души са били арестувани от февруари насам за най-различни престъпления, свързани с мрежата. Властите са отправили предупреждения и към 3000 интернет сайта.