Кабелните оператори да показват на СЕМ документи за авторски права през 6 месеца
Кабелните оператори да показват на СЕМ документи за авторски права през 6 месеца / www.sxc.hu

Кабелните оператори на всеки шест месеца да предоставят на СЕМ документи за авторските права на излъчваните от телевизиите програми, които разпространяват. Това прие парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите при второто четене на промените в Закона за радиото и телевизията.

От Асоциацията на кабелните оператори възразиха остро срещу промяната, тъй като кабелните оператори ще понесат двойна санкция за едно и също нарушение, защото Министерството на културата вече контролира дали те нарушават авторските права, което е регламентирано в Закона за авторското право и сродните му права.

Комисията прие предложението на депутата Калина Крумова санкциите за нарушения, предвидени в закона, де не бъдат увеличени със сто процента, както е прието на първото четене на законопроекта, а с 50 процента.

Беше отхвърлено предложението на Петър Корумбашев 20 процента от глобите, които налага СЕМ, да бъдат предназначени за бюджета на медийния регулатор. Така санкциите от СЕМ ще продължават да отиват в държавния бюджет.