Изстреляха европейски спътник за наблюдение на Земята
Изстреляха европейски спътник за наблюдение на Земята / снимка: БГНЕС

Европейски сателит за наблюдение на земята за  граждански и военни цели, наречен Плеяда 1В беше изстрелян и изведен успешно в орбита с руската ракета Союз от френския космическия център във Френска Гвиана, предадоха световните агенции.

Ракетата със спътника беше изстреляна в 2.02 ч. по Гринуич и 55 минути по-късно Плеяда 1В застана на кръгова орбита на около 700 км височина. Сателитът има маса от почти един тон. Той се присъедини към близнака си Плеяда 1А, изстрелян с ракета Союз преди година.

Двата сателита бяха конструирани по поръчка на Френската космическа агенция от фирмата Астриум, филиал на европейския консорциум ЕАДС. Инструментите, с които спътниците ще разглеждат земята с висока разделителна способност, са произведени от Талес Аления спейс.

Двата сателита са позиционирани на 180 градуса на една и съща орбита и това ще позволи всеки ден да наблюдават всяка точка на света. Така зоните на конфликти, на кризи или поразени от природни бедствия ще бъдат видими след няколко часа, което ще позволи планирането на операции за оказване на помощ или за евакуация. Много точно ще могат всеки ден да се наблюдават и промишлени и военни комплекси или кораби, похитени от пирати.

Спътниците ще помагат и за картографирането на големи земни площи, а шансовете за по-безоблачни снимки ще са по-големи, посочва БТА.

Сателитите ще заснемат кадри на 20 км широчина и ще ги пращат на френското и испанското министерство на отбраната, на частни клиенти или на граждански институции.

Спътниците ще могат да  правят по 20 снимки на площ от един милион квадратни километра, да сглобяват мозайки от снимки или да работят в триизмерен режим.