Първият български частен геостационарен комуникационен сателит бе изведен успешно на орбита, предадоха ТАСС и Синхуа.

Спътникът BulgariaSat-1 потегли от космодрума Кейп Канаверал във Флорида с ракета носител Фолкън 9 (Falcon 9) на частната американска компания Спейс Екс (SpaceX) в 15.10 ч. (22.10 ч. българско време) вчера.
 
Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Предстои той сам да коригира леко своята траектория, съобщи представител на Спейс Екс.

Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.
  Представител на Спейс Екс определи приземяването като "най-трудното досега".

Броени минути преди изстрелването на сателита шефът на американската компания Илон Мъск предупреди в Туитър, че долната степен на ракетата носител може да не се приземи успешно, отбелязва ТАСС. Неговите опасения, че Фолкън 9 може да изгори при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата обаче се оказаха напразни. Впоследствие Мъск коментира, че приземяването е било доста твърдо, но може да се смята за успешно.
 
Това е второто използване на тази долна степен на ракета носител, отбелязват ТАСС и Синхуа. През януари тя изведе на орбита друг телекомуникационен сателит от военновъздушната база "Ванденбърг" в Калифорния.

Двучасовият прозорец за изстрелването бе между 21.10 и 23.10 ч. българско време.

Първоначално бе предвидено българският сателит да поеме към космоса на 19 юни. Изстрелването обаче бе отложено заради проблем с пневматичен клапан на ракетата носител.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL), посочва ТАСС. Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята, отбелязва Синхуа.

Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.
 
БТА