Израел въвежда система за идентификация на пилоти
Израел въвежда система за идентификация на пилоти / netinfo

От тази година Израел ще въведе система за идентификация на пилотите, която ще е задължителна за всички самолетни компании, извършващи полети на негова територия, с цел да бъдат предотвратени евентуални терористични атаки като тези от 11 септември, съобщиха израелски представители, цитирани от Ройтерс.

Самолетите, които нямат системата "Код положителен" – тя ще се разпространява безплатно от месец май – няма да бъдат приемани в израелското въздушно пространство и ще бъдат отпращани под заплахата да бъдат свалени, заяви израелски представител. Израел има една от най-усъвършенстваните системи за авиационна безопасност в света.

Системата за идентификация е местно производство и по думите на началника на сигурността в министерството на транспорта Дани Шенар, представлява устройство с размерите на кредитна карта, персонално предназначена за всеки пилот, и инсталирана за съответния полет. Използването на картата "Код положителен" ще позволи да се провери дали лицето, управляващо самолета, действително е истинският пилот на машината, каза Шенар за израелското военно радио. Системата би трябвало да бъде изцяло приложена на практика до края на годината.

"Код положителен" е разработена от израелската фирма "Елбит системс". По съображения за сигурност Шенар не описа конкретно използваната технология. Той обаче добави, че би било невъзможно евентуален похитител на самолет да принуди даден пилот да предостави идентификационните си данни и да се представи като член на екипажа. "Системата не може да бъде заблудена", каза специалистът.

От думите му не става ясно дали системата ще изпрати сигнал за тревога, ако пилотът остане на управлението на машината, а е принуден да изпълнява нарежданията на похитителя, посочва Ройтерс.

Според неназован представител на израелските сили за сигурност на всички авиокомпании, летящи до Израел, ще бъде поставен краен срок да осигурат на пилотите си "Код положителен". "Ако това не стане, самолетите им няма да бъдат допускани до въздушното ни пространство и ние ще предприемем съответния отговор, в случай че машините им не се върнат обратно навреме", казал цитираният по-горе представител, имайки предвид практиката в Израел да се открива огън по заподозрени вражески самолети.