Хакери изнудват дистанционно собственици на смартфони
Хакери изнудват дистанционно собственици на смартфони / снимка: Guliver/Getty Images

Корпорацията „Епъл” е затрупана с жалби от собствониците на смартфони iPhone. Оказало се, че при включване на устройството, някои клиенти внезапно са получили съобщение, че то е блокирано и за разблокирането му трябва да преведат определена сума пари на посочена сметка.

Известната някога с прословутата си неуязвимост техника на „Епъл” вече губи този имидж. Неизвестен хакер, наричащ себе си Олег Плис, се е научил да изключва и блокира телефоните от разстояние, пише британското издание „Дейли мирър”.

Във форума на „Епъл” собственик на телефон с псевдонима Veritylikestea пише: „Аз включих телефона и на екрана излезе съобщение, че устройството е хакнато от Олег Плис и ако искам отново да започна да го използвам, то трябва да му преведа чрез платежната система PayPall 100 долара или евро… Нямам понятие как се е случило”.

Съобщения за такива „превземания” на телефони идват от Великобритания и Австралия. На Острова хакерите обикновено искат 55 паунда, уточнява изданието.

Специалистите предполагат, че за получаване на достъп до чуждия телефон хакерите използват системата Find My iPhone, която дава възможност да се определя географското местоположение на смартфона през интернет услугата iCloud.

Експертът от антивирусната лаборатория „Касперски” Дейвид Ейм предполага, че хакерите са получили базата данни през електронната поща на корпорацията. По този начин те могат да използват услугата „намери смартфона ми”, която дава възможност не само да се търси апарата, но и да се блокира като се постави код за достъп, за да се спре влизането в личните данни, намиращи се в телефона, ако е откраднат или изгубен, допълва БГНЕС.

По-рано такъв вид изнудване се използваше срещу притежателите на персонални компютри. Сега вече на дневен ред са устройствата с операционни системи iOS и Android.

Случаите с iPhone са последните събития в редицата похищения на данни от последните месеци. Миналата седмица сайтът за електронна търговия eBay призна, че базата й данни, съдържаща информация за регистрациите на клиентите, е била разбита и посъветва всички притежатели на профили да сменят паролите си, съобщава изданието.