Google паникьоса потребителите си
Google паникьоса потребителите си / снимка: БГНЕС

Google предизвика паника сред потребителите си, след като програмата й за сигурност временно не даваше достъп на потребителите да посещават какъвто и да е сайт в показваните резултати, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Между 16.30 и 17.25 българско време всички посочени резултати бяха маркирани като опасни и посетителите виждаха надпис: „Предупреждение! Този сайт може да увреди компютъра ви“. „Какво се беше случило? Много просто, човешка грешка“, заяви вицепрезидентът за продукти на търсене и потребителски опит на Goоgle Мариса Майер на блога на компанията. Тя получава редовни обновявания на списъка с опасни уебсайтове от StopBadware.org, който проучва оплаквания на потребители. Тази сутрин бил получен обичайният списък с подобни нови адреси. По невнимание дежурният в търсачката поставил знака „/“, което автоматично разпростряло предупреждението върху всички сайтове. Посетителите, които се опитвали да влязат в избрания след търсенето адрес, били автоматично пренасочвани от търсачката към StopBadware.org.

Около 17.25 проблемът е бил отстранен. От търсачката са поднесли извинения за причинените в резултат на грешката неудобства. Google контролира около 70 % от търсенето в мрежата.