ФБР обмисля автоматизирано следене на социалните мрежи в интернет
ФБР обмисля автоматизирано следене на социалните мрежи в интернет / снимка: Reuters, архив

ФБР възнамерява да създаде система за ранно предупреждаване за различни видове заплахи въз основа на автоматизиран анализ на информация от социалните мрежи в интернет, съобщи Би Би Си.

Американското правоохранително ведомство обяви, че търси компании, които да предложат техническите параметри и цената на съответната програма. В съобщението на Центъра за стратегическа информация към ФБР се казва, че „социалните мрежи са станали основен източни на разузнавателна информация, тъй като в тях може да се открие първата реакция на ключови събития”.

Съгласно обявата програмата трябва да осигури автоматизирано търсене и филтриране на информацията от мрежите, включително Facebook и Twitter; да позволява търсене по нови ключови думи; до изобразява степента на заплахите върху географски карти (например Google 3D и Yahoo Maps) чрез цветово кодиране; да отчита широк спектър от данни за тероризма в САЩ и по света; да превежда текстове от чужди езици на английски.

Съобщението на ФБР идва три седмици след като министерството на вътрешната сигурност на САЩ публикува доклад за мониторинга върху социалните мрежи, в който бяха изброени сайтовете, които ФБР ще следи. Сред тях са YouTube.com, Flickr.com, както и Itstrending.com, пише БТА.

Базираната в Лондон правозащитна организация „Прайвъси интернешънъл” обаче изрази безпокойство от намеренията на американското правителство, посочва Би Би Си. „Социалните мрежи създават връзки между хората. И ако един човек стане обект на полицейско наблюдение, това може да доведе до това, че десетки и даже стотици невинни потребители също да се озоват под наблюдение”, заяви изпълнителният директор на организацията Гас Хусейн.