ФБР: Кодирането на данни в смартфоните ще затрудни много разследвания
ФБР: Кодирането на данни в смартфоните ще затрудни много разследвания / Thinkstock/Getty Images

Директорът на ФБР Джеймс Коуми предупреди, че кодирането на данни в смартфоните заплашва да създаде сериозни проблеми за работата на американските правоохранителни органи, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Според Коуми въвежданите от технологичните компании способи за защита на данните на потребителите от посегателство затрудняват широк кръг от разследвания.

Той посочи като пример новите операционни системи, разработвани от компаниите "Гугъл" и "Епъл", които дават възможност данните да бъдат кодирани.

Коуми сравни кодираните данни с каса, която не може да бъде разбита, или врата, която не може да бъде отворена.

"Кодирането не е просто техническа особеност. То е пазарен ход. Но това ще има много сериозни последици за правоприлагащите органи и службите за национална сигурност на всяко ниво", заяви той в реч в института "Брукингс".

Водещите американски технологични компании се разтревожиха за опазването на личните данни на своите потребители след скандалите, свързани с разкритията за извършваното от Агенцията за национална сигурност следене на комуникациите на милиони хора.

Според Коуми притесненията на обществеността, че властите шпионират всички комуникации по всяко време, са неоснователни.

Преди месец "Епъл" обяви, че новото програмно осигуряване за мобилни устройства iOS 8 ще кодира личните данни на потребителите по подразбиране, припомня ТАСС. По този начин дори представители на самата компания няма да могат да получат достъп до личната информация на своите потребители. Този пример беше последван от компанията "Гугъл", която заяви, че следващата й операционна система за мобилни устройства Android L също ще кодира потребителските данни по подразбиране.

Източник: БТА