ЕК отчете ръст на онлайн пиратството
ЕК отчете ръст на онлайн пиратството / www.sxc.hu

Около 1/3 от младите европейци никога на биха платили, за да си изтеглят филм или музика от интернет. Това сочи публикуван доклад на Европейската комисия за използването на технологии в ЕС, цитиран от ДПА и Франс прес. Отчетеният резултат засилва опасенията от увеличаване на онлайн пиратството, докато правителствата на страните от ЕС обсъждат мерки за справяне с този проблем.

Така нареченото "дигитално поколение" - израсналите с интернет на възраст под 24 години - "изглежда няма желание да плаща, за да сваля или да разглежда оналйн съдържание като видеоклипове или музика" се отбелязва в доклада.

"От анкетираните 33% са посочили, че не желаят да плащат изобщо, което двойно спрямо средното равнище за ЕС", се допълва в доклада.

Проучването, изготвено от Евростат, сочи, че през последните три месеца едва 10 на сто от младежите на възраст под 24 години са платили, за да изтеглят файлове от интернет. Шест пъти повече са свалили безплатно съдържание през същия период. Изследването не прави разлика между законно и незаконно теглене на файлове, отбелязва ДПА. От тези, които не са плащали, близо половината отбелязват, че нямат желание да го направят при никакви обстоятелства.

Само 1/5 твърдят, че биха платили, ако, например, по този начин биха имали достъп до по-добро или по-разнообразно съдържание.

Във Франция през май 2008 година е осъществен обмен на повече филмови файлове, отколкото са били продадените билети за кино същия месец. В Германия обменът на файлове представлява 70 процента от общото използване на уеб пространството, посочва ДПА.