Догодина в големите градове ще гледат цифрова телевизия
Догодина в големите градове ще гледат цифрова телевизия / netinfo

До началото на лятото трябва да стартират процедурите по смяна на аналоговата телевизия с цифрова, съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Вече е готов петгодишният план за поетапна цифровизация в цялата страна и от ръководството на регулатора очакват той да бъде приет от правителството на края на месеца. Страната ни е поела ангажимент към Европейския съюз до 2012 година да заменим всички аналогови телевизионни мрежи с цифрови.

Вече закъсняваме с около две години с приемането на плана за цифровизация на телевизията. Първият определен срок за начало на процеса е октомври 2006 година. Очаква се процедурата да стартира не по-рано от месец юни. Според Веселин Божков трябва да се действа в кратки срокове, тъй като след 2012 година нямаме право да използваме аналогово разпръскване.

Първите мрежи ще бъдат пуснати в по-големите градове в страната. До края на 2009 година в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Видин хората ще могат да гледат цифрова телевизия. Предимството на цифровата телевизия е възможността на един канал да бъдат приемани няколко програми. Промяната ще увеличи конкуренцията на пазара, тъй като зрителите ще имат много по-голям избор, обясни Валентин Георгиев от КРС.

Ако по четири канала с широчина 8 мегахерца се приемат четири аналогови програми, по същите канали, дори и с по-малка широчина, могат да се пуснат между 16 и 24 цифрови телевизионни програми, коментира Георгиев.

До един месец Министерски съвет ще определи дали изборът на мрежи ще става чрез конкурсна процедура. За цифровизацията ще използваме опита на Испания, която за две години е постигнала 85 процента цифрово покритие. В момента експерти от испанското правителство са на посещение у нас, за да обсъдят с ръководството на КРС конкретните стъпки при прехода от аналогова към цифрова телевизия.