България с интернет домейн на кирилица през септември
България с интернет домейн на кирилица през септември / снимка: МТИТС

През септември България вече трябва да има интернет домейн на кирилица. Това съобщи Първан Русинов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, след като представи резултати от допитване до потребителите за името на домейна. Страната ни ще кандидатства пред международната организация, която трябва да потвърди домейна, с най-популярния вариант „.бг”. Според Първан Русинов домейнът на кирилица ще струва не повече от 10 евро.

В края на този месец страната ни ще направи заявка за домейн на кирилица пред Американската организация ICANN, която администрира ограничените ресурси в интернет, обясни заместник-министър Русинов. Тя ще бъде с придобилия популярност домейн „.бг” на кирилица. Това ни е фаворитът, това ни е основният вариант и това е вариантът, с който ние ще кандидатстваме, обясни зам.-министърът.

Според предварителни тестове обаче този буквен вариант отчита съответствие с домейни на други страни, сред които е Бразилия и страната ни може да получи отказ да го регистрира. Затова министерството е провело анкета сред потребителите, която да покаже кои са популярните алтернативи. „Най-подкрепяният е „.бгр”, обясни Русинов.

Според допитването управлението на бъдещия домейн трябва да се поеме от регистър, различен от този за латинския домейн. Интерес до момента са проявили сдруженията „Регистър BG”, което управлява домейна на латиница, сдружение Унинет и Публичния интернет регистър. Според Русинов последното сдружение има най-голям шанс да бъде ангажирано с проекта, тъй като е с най-широка представителност. В него участие има и транспортното министерство. Най-важна според анкетираните е ниската цена на регистрация. „Това не е регулиран пазар, може би като отправна точка би могло да се вземе около 10 евро”, каза още Русинов.

От министерството обясниха, че в домейна на кирилица няма да се разрешават имена на латиница.