Британци изчисляват личната си инфлация с помощта на сайт
Британци изчисляват личната си инфлация с помощта на сайт / Sofia Photo Agency

Британската Национална статистическа служба до края на този месец ще публикува в интернет "персонален калкулатор", който ще позволи на хората да проверят дали тяхната собствена инфлация е по-висока или по-ниска от средната за страната, съобщи в. "Индипендънт". Това е първото признание, че целевото равнище на инфлацията, което Банк ъв Ингланд взема предвид при определянето на основния лихвен процент, не съответства на реалния опит на хората.

Хората често питат защо официалните данни за инфлацията, които публикуваме всеки месец, като че ли не отговарят на собствения им опит, обяснява националният статистик Карън Дънел.

Тези данни се базират на средностатистическата структура на разходите. Всяко домакинство обаче е различно и начинът, по който инфлацията го засяга, зависи от това как то харчи парите си, обяснява Дънел.

Този проблем стана явен, след като британското министерство на финансите реши да замени индекса на потребителските цени (CPI) с индекса на цените на дребно (RPIX), който изключва ипотечните плащания, при определянето на целевото равнище на

инфлацията. Основната разлика между двата индекса е, че в CPI не се включва нито един елемент от инфлацията на жилищните цени, която може да окаже различно въздействие върху равнището на инфлацията в различните части на страната.

Мнозина експерти твърдят, че официалната статистика не отразява въздействието на инфлацията върху най-уязвимите слоеве на обществото. Цените на МП3-плеърите и компютрите например падат и съответно смъкват нивото на индекса, но те замаскират рязкото повишение на сметките за комунални услуги. Сметките за газ например са се покачили с над 17 на сто за последната половин година, а цената на електричеството е нараснала с 11 процента.

И двете сметки трябва да се плащат и засягат най-много най-бедните хора. За разлика от тях цените на луксозните стоки като компютрите и дигиталните музикални плеъри през последната година са се понижили с над 27 процента. Тези две групи имат същата тежест при определянето на индекса на инфлацията, както останалите, посочва "Индипендънт".