Атмосферни реки са виновни за масово измиране на видове
Атмосферни реки са виновни за масово измиране на видове / Thinkstock/Getty Images

Американски климатолози установиха, че невидими атмосферни реки могат да са главната причина за големи наводнения и унищожаване на екосистеми, съобщи Лента.

Учените за пръв път заключиха, че именно атмосферните реки - невидими с невъоръжено око коридори в земната атмосфера, по които се разпространяват въздушни потоци с висока концентрация на водни пари, са предизвикали унищожаването на популации стриди в северната част на залива Сан Франциско през март 2011 г.

Климатът се променя твърде бързо за много животни и растения

Като причина за гибелта им специалистите посочват рязкото намаляване на концентрацията на сол в морската вода. То е обусловено от преминаването на вода от атмосферата в хидросферата.

Събраните от учените данни разкриват, че сладка вода е попаднала в залива от три атмосферни реки, които през 2011 г. допринесли за наводненията в северната част на Калифорния.

12 почти радикални идеи за бъдещето на света

Атмосферни реки са отговорни за 30-50 на сто от годишното ниво на валежите по западното крайбрежие на САЩ. Обемът на пренасяната от въздушните потоци вода надвишава между 7 и 15 пъти този на водата в най-голямата река в Северна Америка - Мисисипи.

Глобалното затопляне може да изпрати под вода над 150 милиона души

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.

Източник: БТА