Астрономи откриха древен звезден куп в центъра на Млечния път
Астрономи откриха древен звезден куп в центъра на Млечния път / Thinkstock/Getty Images

С помощта на инфрачервения телескоп VISTA на Европейската южна обсерватория астрономи откриха куп от древни звезди в центъра на Млечния път, съобщи ЮПИ.

За пръв път звезди тип RR Lyrae са открити в нашата галактика.

Уникален звезден куп хвърля светлина върху ранното формиране на галактиката ни?

RR Lyrae са променливи звезди, свързани най-вече със звездни популации на най-малко 10 милиарда години. Откриването им в центъра на Млечния път навежда на мисълта, че галактиката е формирана от сливане на първични звездни купове.

Тъй като повечето галактични центрове са "гъсто населени", е трудно да се изследват. За щастие на астрономите центърът на Млечния път е достатъчно близо, за да може да бъде изследван.

Звездите тип RR Lyrae често са затъмнени от светлината от по-млади и по-ярки звезди и от облаци прах. Откриването им стана възможно едва наскоро благодарение на изследванията с VISTA.

Астрономи откриха химическа „сянка" от най-старите звезди в Млечния път

Учените се надяват, че откриването на десетина звезди тип RR Lyrae в пренаселения център на Млечния път ще помогне на астрономите да създадат модел на формирането на галактични изпъкналости - древни плътни сърцевини, открити в центъра на повечето спирални галактики.

"Откриването на звезди тип RR Lyrae в центъра на Млечния път е от значение за формирането на галактично ядро - заяви астрономът Родриго Контрерас Рамос от университета на Чили. - Събраните данни подкрепят теорията, че централната изпъкналост е била създадена от няколко глобуларни купа, които се слели."

Докато някои астрономи смятат, че галактичните изпъкналости се дължат на сливане на глобуларни купове, други твърдят, че са се формирали вследствие на акреция на газ.

Хъбъл засне центъра на Млечния път (СНИМКИ)

Откриването на звезди тип RR Lyrae подкрепя теорията за сливане.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Източник: БТА