Астрономи откриха 86 нови метеорни потока
Астрономи откриха 86 нови метеорни потока / ThinkStock/Getty Images

С помощта на обикновени камери за видеонаблюдение астрономи са открили 86 нови метеорни потока, съобщи Нейчър нюз.

Източник на метеорите, образуващи звездопадите, обикновено са комети или астероиди. Най-известният метеорен поток са Персеидите, които могат да се наблюдават през август. Тогава в атмосферата изгарят по повече от 50 метеора на час.

Преди астрономи-любители съобщиха в Международния астрономически съюз за повече от 750 потенциално нови метеорни потока. За да провери дали те наистина съществуват, през 2010 г. Питър Дженискънс от Института SETI и неговите колеги са поставили на три места в Калифорния 60 камери за видеонаблюдение така, че да гледат на различни страни и да обхващат голяма част от небето.

Още от началото на проекта видеокамерите са засекли повече от 250 000 метеора. Три четвърти от тях са били "единични", които не се отнасят към някакъв метеорен поток. Останалите са потвърдили съществуването на 81 потока, които са били под въпрос. Освен това са били открити 86 нови. Един от новите потоци е толкова мощен, че е странно как не е бил видян досега. Той може да бъде наблюдаван в южното полукълбо в началото на декември, а радиантът му е в съзвездието Корабни платна.

Резултатите от изследването са описани в четири статии, приети за публикуване в сп. "Икарус". В бъдеще астрономите планират да продължат изследванията си, като монтират такива камери в Холандия и Нова Зеландия.

Източник: БТА