Астронавти от Дискавъри излязоха на втора космическа разходка
Астронавти от Дискавъри излязоха на втора космическа разходка / снимка: DarikNews

Двама астронавти от екипажа на совалката Дискавъри започнаха втора космическа разходка, предадоха световните агенции.
       
Излизането в открития космос ще продължи 6 часа  и половина. По време на него астронавтите Стив Суонсън и Джоузеф Акаба ще извършват ремонтни дейности от лявата страна на МКС. Те ще подготвят комплект слънчеви батерии за смяна, която ще бъде извършена през юни, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
       
Това е четвъртата космическа разходка за Суонсън в кариерата му на астронавт и първата за Акаба, който е бивш учител.
      
Дискавъри излетя на 15 март от американския космически център Кейп Канаверал във Флорида. Мисията на совалката е от 13 дни. Основната й задача беше доставката на нова слънчева антена за МКС, която беше инсталирана по време на първата космическа разходка на астронавти в четвъртък и в петък беше успешно разгъната. Благодарение на тази четвърта и  последна антена след 10 години строителни работи МКС най-после ще може да добива от слънцето цялата необходима за станцията енергия. Това ще помогне и за увеличаване на постоянния й екипаж от 3 на 6 астронавти.
       
Мисията на Дискавъри трябва да свърши на 28 март. В понеделник ще има още една космическа разходка на астронавти от екипажа на совалката. С Дискавъри пътува и японски астронавт - Коичи Ваката, който ще остане на борда на МКС. Той ще замени американката Сандра Магнъс.