Астронавти инспектираха термичната обшивка на „Индевър
Астронавти инспектираха термичната обшивка на „Индевър / cнимка: Reuters

Астронавти от американската космическа совалка "Индевър" извършиха рутинна инспекция на системата за топлинна защита на водещите краища и носа на орбиталното крило, съобщи НАСА.

Екипажът навлезе в орбита в понеделник, носейки наблюдателна палуба за Международната космическа станция (МКС), купол със седем прозореца, предлагащи спиращи дъха гледки. През по-голямата част от първия си ден работа в Космоса, командирът Джордж Замка, пилотът Тери Въртс и специалистите на мисията Кей Хайър, Стивън Робинсън, Николас Патрик и Робърт Бенкен инспектираха топлоустойчивите облицовки и подсилените въглерод-въглерод повърхности на тези зони с високо триене, пише БГНЕС.

Екипажът търсеше следи от удари с лед и от повреди в изолационната пяна, които в миналото бяха поразили външния горивен резервоар. В контролния център на мисията в Хюстън, Тексас, бяха изпратени снимки за анализ. Малки парченца от пяната бяха поразени две минути след изстрелването, но очевидно без да нанесат щети на совалката, заяви Бил Герщенмайер, отговарящ за космическите операции на НАСА.

В допълнение към инспекцията на топлинното покритие, отнела около 7 часа, съставът на совалката се подготвяше за срещата с МКС. Скачването е насрочено за 7.06 ч. българско време в сряда.