Аналоговото излъчване в България спира до 2012 година
Аналоговото излъчване в България спира до 2012 година / снимка: Sofia Photo Agency
До 2012 година в България ще спре аналоговото излъчване като приоритетът е за цифровизацията. Това съобщи и.д. председател на СЕМ Мария Стефанова в „Седмицата” на Дарик радио.

Международният честотен план в областта на цифровизацията „Женева 2006”, който работи вече и в България, определя коя европейска държава какви цифрови честоти може да придобие.

Съвременните телевизионни апарати са подготвени за цифрова телевизия с така наречената функция HDTV (High-Definition Television). Телевизионните апарати, произведени след 2000 година, имат такава функция, каза Стефанова. Тя посочи пример с Финландия, където 100% от излъчването и приемането е цифрово.

Цифровизацията дава по-качествен сигнал и разнообразие на телевизионния или програмния продукт.

До края на годината в България трябва да има три национални мултиплекса с 12 национални телевизии. Всеки собственик на мултиплекса ще предлага на различни програми да ги разпространява.

На всеки мултиплекс ще има едновременно няколко канала, например, една честота с четири канала. Ще има период в който едновременно ще се излъчва и аналогова и цифрова телевизия, допълни Мария Стефанова.

Тя увери, че няма да се налага спирането на кабелната телевизия, тъй като сигналът може да бъде цифров или аналогов. По думите й, кабелите биха могли да перодолеят въпроса със смяната на телевизорите.