Зимбабве въвежда ограничения за ловуването след убийството на лъва Сесил
Зимбабве въвежда ограничения за ловуването след убийството на лъва Сесил / снимка: Guliver/Getty Images

Зимбабве обяви незабавни ограничения върху лова на едри животни (лъвове, слонове, леопарди), който вече се забранява в района на резервата за диви животни в Хванге, предаде АФП. Мерките се взимат след скандала, предизвикан в страната от убийството по време на лов на лъва Сесил, смятан за звездата на резервата.

Незаконното убийство на лъва Сесил, който беше икона на резервата Хванге, извършено на 1 юли, ни показа необходимостта от още по-голямо затягане на законите за лова във всички райони около парка, се посочва в изявление на Агенцията за националните паркове на Зимбабве.

Убийството на Сесил е само един от многото проблеми за лъвовете

Ловът на лъвове, на леопарди и на слонове в районите около националния парк Хванге се забранява и това влиза в сила незабавно.

Този тип лов може да се извършва само с писмено разрешение на генералния директор на Агенцията на националните паркове, се пояснява в изявлението. Подобни ограничения влизат в сила и за лова с лък.

Сесил, звездата на парка Хванге, имаше черна грива и беше оборудван с каишка, предаваща сигнал за местоположението му. Тя му беше поставена в рамките на университетско изследване за продължителността на живот на лъвовете.

Американският стоматолог Уолтър Палмър от щата Минесота дойде в Зимбабве, за да се посвети на страстта си - лов с лък - и уби лъва на 1 юли. Това станало на частен ловен терен, където лъвът се появил, според организатора на сафарито, без да бъде примамван по какъвто и да е начин.

Палмър видял, че става дума за защитен вид едва когато животното било мъртво и той открил каишката му с предавателя. Той обаче напуснал Зимбабве, преди да избухне скандалът и предприел нужните стъпки да му се изпрати трофеят - главата на животното, но без каишката с предавателя.

Зимбабве поиска по-рано тази седмица екстрадирането на ловеца.

Сафаритата в Зимбабве са много ценени от богата чужда клиентела, готова да плати няколко десетки хиляди долара за разрешителни и така да задоволи страстта си. Част от тези средства отиват за защита на природата на страната.

Източник: БТА