Зимбабве няма да преследва съдебно американеца, който уби лъва Сесил
Зимбабве няма да преследва съдебно американеца, който уби лъва Сесил / снимка: Guliver/Getty Images

Зимбабве се отказа да преследва съдебно американския зъболекар, който уби лъва Сесил, защото документите са му били редовни и той не е знаел, че извършва нарушение, съобщи АФП.

Убиецът на Сесил не знаел, че убива специален лъв

Всъщност, обясни министърът на околната среда Апа Мичунгури, собственикът на земята, където е станал инцидентът, не е имал право да предлага лов на лъвове, защото не е имал квота.

Зъболекарят Уолтър Палмър е бил с гид и не е знаел на чия земя е, когато е убил с лък Сесил. Той обаче е платил съвсем законно 55 000 долара за разрешението за лов и сафарито.

Риск да се окаже виновен има за организатора на сафарито, професионалния ловец Тео Бронкхорст, който трябва да се яви пред съда на 15 октомври.

Зимбабве въвежда ограничения за ловуването след убийството на лъва Сесил

Смъртта на Сесил предизвика възмущение в цял свят, след като беше огласена от природозащитници. Лъвът беше на 13 години. Той беше доминиращият мъжкар в парка Хванге, като се отличаваше с черната си грива.

Сесил беше много популярен както сред зимбабвийците, така и сред туристите. Учени от Оксфордския университет му бяха поставили електронен нашийник в рамките на изследване за дълголетието на лъвовете.

Източник: БТА