Жените остават по-уязвими към болестите от мъжете
Жените остават по-уязвими към болестите от мъжете / снимкa: БГНЕС

Жените остават по-предразположени към болестите от мъжете заради запазващото се социално неравенство, предупреждава днес Световната здравна организация (СЗО) в доклада си "Жените и здравето", цитиран от Франс прес.

Време е жените и момичета да започнат да получават дължимото, да се направи така, че да получават грижите и подкрепата, от които се нуждаят, за да се ползват във всеки миг от съществуването си от едно изконно човешко право - правото на здравеопазване, посочи в изявление генералният директор на СЗО Маргарет Чан.

Макар да осигуряват преобладаващата част от здравното обслужване по света, те не получават съответните на специфичните им нужди и проблеми отношение и медицински грижи, подчертава организацията.

В доклада си СЗО изразява особена тревога от положението на възрастните жени, които стават все повече със застаряването на населението и по-голямата продължителност на живота им в сравнение с мъжете.

Обществото трябва да се готви още отсега да поеме тежестта на здравните проблеми и съответната цена на старостта, препоръчва документът.

СЗО призовава правителствата да направят нужните финансови усилия, за да поемат разходите по здравните грижи за възрастните жени, особено в развитите страни, където финансовата тежест често се поема от семействата.

В най-бедните страни трябва да се разработят политики в областта на финансирането на здравеопазването, пенсионната и данъчната реформа и най-сетне в обслужването в здравните заведения и общността, изтъква докладът.

За да се отговори на здравните нужди на възрастните жени е необходимо по-добро познаване на заболяванията, от които те страдат, смята организацията, пише БТА.

Докато СПИН, туберкулозата и рисковата бременност остават основна причина за смъртността при жените между 15 и 45 години, то жените над 60-годишна възраст страдат най-вече от сърдечно-съдови проблеми и мозъчно-съдови заболявания, които обикновено се свързват с мъжете.

При жените често се забелязват симптоми, различни от тези при мъжете, което допринася за по-трудното диагностициране на сърдечните болести при тях, допълва организацията.