Земни трусове на различни места в цял свят тази нощ
Земни трусове на различни места в цял свят тази нощ / снимка: БГНЕС

Земен трус със сила 5,9 бе регистриран тази сутрин югозападно от архипелага Вануату, в югозападния Пасифик, съобщиха геофизическият институт на Съединените щати и австралийската агенция по сеизмология. Епицентърът на труса бил на 277 км югоизточно от столицата Порт Вила, на дълбочина 35 км под морската повърхност. Няма данни за жертви или разрушения, нито за опасност от вълни цунами, посочва АФП.

 

Две земетресения бяха регистрирани на Курилските острови, съоветно с магнитуд 4,8 и 3,6 по скалата на Рихтер, предаде ИТАР-ТАСС. По-силният трус е бил регистриран в района на необитаемия остров Уруп. Вторият е бил три часа по-късно, в същия район. По данни на сеизмичната станция "Южно-Сахалинск", и двете земетресения на територията на Сахалинска област, към която принадлежат Курилските о-ви, не са били усетени в най-близките обитаеми райони.

 

Земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер бе регистрирано в морето Банд, принадлежащо към индонезийския арихпелаг, предаде ИТАР-ТАСС. Епицентърът на труса е бил на дълбочина на около 10 км под морското равнище, на разстояние 208 км югоизточно от Молукските о-ви. Няма данни за пострадали и разрушения, нито за опасност от възникване на цунами.