Президентът Зеленски предложи промяна на конституцията на Украйна, за да се позволи двойно гражданство.

Действащата конституция не позволява на украинците да имат двойно гражданство и затова милиони хора, които живеят в чужбина, не могат да притежават украински паспорт, пише Voice of America (VOA).

През 2021 г. президентът Зеленски представи законопроект във Върховната рада, който да позволява двойното гражданство. Но след като Русия нахлу в Украйна, законът беше спрян. Оттогава повече от 6 милиона украинци са избягали от боевете в родината си. А около 20 милиона души по света с украински произход не могат да получат украински паспорт съгласно действащия закон.

„Искам нашите хора в чужбина, особено жените и децата, да чуят това. Когато намерите работа и изградите нов живот там, не бързайте да се отказвате от украинското си гражданство“, призова президентът.

„Украйна се нуждае от мозъка и ръцете на украинците в чужбина, за да спечелим тази война и да възстановим страната“, каза още Зеленски.

Промените в конституцията се нуждаят от одобрението на парламента, както и разрешението на Конституционния съд. Процесът може да отнеме около година, предава Voice of America (VOA).

 
Voice of America (VOA)