Затварят посолства в Йемен заради терористична заплаха
Затварят посолства в Йемен заради терористична заплаха / cнимкa: sxc.hu

Посолството на САЩ в Йемен е затворено заради заплахи на Ал Кайда. Йеменските служители на мисията са инструктирани да не идват на работа до второ нареждане, предаде Ройтерс, цитирайки посолството и чужди дипломати в Сана. Посолството съобщава на сайта си, че затваря в отговор на продължаващите заплахи на организацията "Ал Кайда на Арабския полуостров" да атакува американски обекти в Йемен. Засега няма коментар от страна на американски дипломати, отбелязва БТА. Тази седмица американски служители казаха, че САЩ обмислят как да разширят военното и разузнавателно сътрудничество с правителството на Йемен, за да засилят натиска върху бойците на Ал Кайда.

Британското посолство в Йемен беше затворено също от съображения за сигурност, съобщи британското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Решението беше взето, след като местният клон на Ал Каида отправи заплахи за терористични нападения.

Испания реши да ограничи достъпа до посолството си в Йемен, но без да го затваря, съобщи испански дипломатически източник, цитиран от Франс прес. "Посолството на Испания в Йемен ще остане отворено и ще работи, но достъпът до него е ограничен като мярка за сигурност", допълни същият източник без да съобщи повече подробности за продължителността на взетата мярка.

На 25 декември нигериец направи опит да взриви американски самолет във въздуха с 300 души на борда. Смята се, че той е бил обучен от йеменската терористична групировка. Ал Кайда обяви, че неуспешният атентат е бил замислен като отмъщение за това, че САЩ действат в Йемен и подкрепят йеменското правителство, което започна офанзива срещу екстремистите.