Застреляха от упор министър на мексикански щат
Застреляха от упор министър на мексикански щат / снимки: Reuters

Министърът на туризма на мексиканския щат Халиско Хосе де Хесус Галегос е бил застрелян от упор от неизвестни нападатели в предградие на Гуадалахара, вторият по големина град на страната, предаде Ройтерс.

Колата на Галегос била спряна от въоръжени мъже, единият от които стрелял от упор с пистолет в министъра, който заемаше поста си само от една седмица. Според първоначалните резултати от разследването убийството е свързано с бизнес делата на Галегос и нямало нищо общо с министерския му пост, съобщи пред медиите щатският министър на вътрешните работи Артуро Самора.

Институционалната революционна партия на президента Енрике Пеня Нието си върна властта в Халиско през 2012 г. след 18 години в опозиция. Новото правителство там беше сформирано на 1 март 2013 г. Халиско е четвъртият по брой на населението щат в Мексико и създава около 6,5% от БВП на страната. Все още няма официално огласени заподозрени, разкрива БГНЕС.

По време на управлението си предишният президент Фелипе Калдерон обяви война на мексиканските наркокартели. Но вместо да се подобри, положението с насилието се влоши драстично. Само в Халиско броят на убийствата през последните две години достигна до 1200 на година при 400 през 2007 г. Специално в Гуадалахара насилието се увеличи, след като войници застреляха през 2010 г. наркобарона Инасио „Начо” Коронел. По ирония на съдбата той беше убит в същото предградие, в което куршумите настигнаха и Галегос.