Германският здравен министър призова за по-бързо одобрение на ваксината срещу коронавируса в ЕС
Германският здравен министър призова за по-бързо одобрение на ваксината срещу коронавируса в ЕС / iStock/Getty Images
Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан поиска регулаторната агенция на ЕС да работи по-бързо за одобряването на ваксина срещу коронавируса и да сложи край на страданието на континента, предаде Асошиейтед прес.

Снощи Шпан заяви в Туитър, че Германия, която разкри повече от 400 центъра за ваксинация и задейства около 10 000 лекари и здравни работници за незабавно започване на масова ваксинация, е възпрепятствана от липсата на регулаторно разрешение.

В САЩ очакват ваксинацията с Pfizer-BioNTecH да стартира от понеделник

Това недоволство допълнително се подхранва и от факта, че разработената от германската компания "Бионтех" и американската "Пфайзер" ваксина получи позволение за употреба във Великобритания, САЩ, Канада и други страни. Тя обаче все още чака одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и поради това още не може да бъде прилагана нито в Германия, нито в която и да било друга от 27-те държави членки на ЕС.

ЕМА има насрочено за 29 декември заседание по въпроса за ваксините, но според Шпан оценката и одобряването на ваксината "Пфайзер"/"Бионтех" трябва да стане "възможно най-бързо".

ЕК: Одобрение за ваксината на Pfizer – до края на 2020 г., на Moderna – през януари​​​​​​​

"Тук става дума и за доверието на гражданите в способностите на ЕС да действа", написа германският здравен министър. "Всеки един ден по-ранно ваксиниране намалява страданието и предпазва тези, които са най-уязвими."

Шпан по-рано е казвал, че минаването през одобрението на ЕМА е правилният път.

В отговор Европейската агенция по лекарствата каза, че работи денонощно, за да одобри първата ваксина в ЕС срещу коронавируса.

Кибератака срещу Европейската агенция по лекарствата

Американската компания "Модерна" пък изрази очакване ЕМА да одобри нейната ваксина на 12 януари.

Днес германското министерство на здравеопазването обяви готовност през януари в страната да бъдат поставени между 3 и 4 милиона дози от ваксината на "Бионтех". Ведомството допълни, че очакванията са за първото тримесечие на 2021 г. общият брой на дозите да достигне поне 11 милиона.

На този фон, в навечерието на задаващото се по-строго затваряне на Германия, други представители на властите там призоваха германците да се въздържат от
предколедно пазаруване.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции на Германия се споразумяха да затегнат противоепидемичните мерки от сряда и този по-строг режим да остане в сила до 10 януари, за да се спре експоненциалното увеличение на случаите на COVID-19. Меркел заяви, че наложените през ноември съществуващи карантинни ограничения не са довели до осезаем спад в броя на новозаразените. През последните седмици Германия отчита черни рекорди в броя на новите инфекции и починалите.

Източник: БТА