FDA работи усилено за издаване на разрешение за спешна употреба на ваксината на "Файзър" и "Бионтех"
FDA работи усилено за издаване на разрешение за спешна употреба на ваксината на "Файзър" и "Бионтех" / Gulliver/Getty Images
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) обяви, че е пред издаване на одобрение за спешна употреба на ваксината Pfizer-BioNTech срещу Covid-19. В изявление на FDA се казва, че институцията ще "работи бързо за финализиране и издаване" на разрешението.

Американският министър на здравеопазването Алекс Азар каза, че ваксината се очаква да получи лиценз в рамките на няколко дни.

Тя вече е одобрена във Великобритания, Канада, Бахрейн и Саудитска Арабия.

Освободиха от ДДС доставката на COVID ваксините

В сряда САЩ регистрираха над 3000 смъртни случая - най-високата сума за един ден навсякъде по света.

В четвъртък медицински експерти, съветващи FDA, препоръчаха одобрение на ваксисата за спешна употреба. 23-членна комисия заключи, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Шефовете на Пентагона готови за ваксина идната седмица

„След положителния резултат от срещата на консултативния комитет по повод ваксината Pfizer-BioNTech срещу Covid-19, Американската администрация по храните и лекарствата информира, че ще работи бързо за финализиране и издаване на разрешение за спешна употреба“, се казва в изявлението на FDA.

Азар каза, че САЩ ще се стиковат с Pfizer за доставянето на ваксината, за да може с нея да започне имунизацията на най-уязвимите хора от понеделник или вторник.

Pfizer е с готовност да предостави 6,4 милиона дози за САЩ до края на декември. Тъй като имунизацията е чрез 2 отделни инжекции на човек, това количество ще е достатъчно за малко над 3 милиона жители на Съединените щати, които са с население от 330 млн. Души.

Превод и редакция: DarikNews