Заради българка разпитват адвокатката на руски бизнесмен в Монако
Заради българка разпитват адвокатката на руски бизнесмен в Монако / ThinkStock/Getty Images

Правосъдието в Монако повдигна обвинения срещу Татяна Бершеда - адвокат на руския бизнесмен Дмитрий Риболовлев, във връзка с намеса в личния и семейния живот на българската гражданка Таня Рапо, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Бершеда бе извикана за разпит при следовател в Монако и даде показания по повод искова молба срещу нея от Таня Рапо, според която ответничката се е намесила в личния и семейния й живот.

Точно преди година - на 23 февруари 2015 г., на обед в дома на Риболовлев, притежател на недвижими имоти и футболен клуб в Монако, Бершеда записала водения там разговор с мобилния си телефон. После предала записа на местната полиция, придружен с разпечатка и коментар.

Записът бил свързан с дейността на Таня Рапо, присъствала на обеда като посредник в операции на Риболовлев за покупка на произведения на изкуството. Два дни след получаването му полицията в Монако задържала Рапо, която подала впоследствие иск срещу адвокатката.

През 2003 г. Рапо запознала Риболовлев с швейцарския търговец Ив Бувие, помогнал на руския милиардер да купи за над 2 милиарда евро 37 уникални картини, включително творби на Пикасо, Модиляни и Рене Магрит.

Впоследствие Риболовлев подал иск срещу Бувие, който според него се е облагодетелствал незаконно. Той обявявал по-високи от реалните цени на картините, които купувал само като агент срещу определено твърдо заплащане, а Рапо получавала комисиона за сделките.

Във връзка с иска на Риболовлев правосъдието на Монако разследва швейцареца от февруари м. г. и го подозира в "машинации". Според руския предприемач разследването му е нанесло големи финансови щети. Рапо е подследствена за пране на пари, посочва ТАСС.

Източник: БТА