Започна предизборният сезон в Ирак
Започна предизборният сезон в Ирак / снимка: Reuters

Кампанията за парламентарните избори в Ирак, насрочени за 7 март, започна, предаде Асошиейтед прес. Предизборни плакати бяха разлепени в Багдад и други градове с призив към иракчаните да гласуват. "Басра се нуждае от човек, който знае какви са нуждите й", гласи постер в южния иракски град. В продължение на три седмици, до 5 март, на кандидатите и техните партии е разрешено да агитират, да публикуват реклами в медиите и да организират митинги.

Иракска комисия обаче забрани на двама изтъкнати сунитски политици да участват в изборите. Решението вероятно ще засили напрежението между воденото от шиитите правителство и сунитите, които твърдят, че са политически подкопани. Противоречията по въпроса дали да се изключат от надпреварата стотици кандидати, предимно сунити, заради връзки с бившия режим на Саддам Хюсеин заплашваха да провалят изборите, отбелязва АП.

В крайна сметка комисията разреши едва на 28 от общо 177 души, обжалвали забраната, да участват в парламентарните избори, предаде Франс прес. Директорът на комисията Али ал Лами посочи, че броят на подалите жалба не надхвърля 177. На останалите кандидати от списъка с 500 души, на които комисията наложи забрана по-рано, са били намерени заместници от партиите им, каза той.

Американски представители се надяват изборите да са крайъгълен камък в помирението между враждуващи религиозни групировки в Ирак, отбелязва БТА.

Вторите парламентарни избори в страната след свалянето на режима на Саддам Хюсеин през 2003 г. са съпроводени с непрекъснати скандали, отбелязва ИТАР-ТАСС. Първоначално те бяха планирани за януари, но след като депутатите отложиха приемането на нов избирателен закон стана ясно, че гласуването няма да може да стане в установения срок и датата на изборите бе променена.

Над 6000 кандидати от 300 политически партии и обединения ще се борят за 325 места в парламента. Очаква се гласа си да подадат около 19 милиона избиратели.