Записи разкриват, че Сейф ал Ислам е заповядал убийства на бунтовници
Записи разкриват, че Сейф ал Ислам е заповядал убийства на бунтовници / снимка: Reuters

Синът на сваления либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, е давал директни заповеди за убийството на бунтовници по време на бунта срещу баща му миналата година, пише британският в. "Дейли телеграф".

Новината съобщи арабският телевизионен канал Ал Джазира, който разполага със записи на телефонни разговори, на които се чува как Сейф ал Ислам дава заповедите за убийството на бунтовници. Телевизията ще излъчи записите довечера.

В един от записите се чува как Сейф ал Ислам нарежда на свой подчинен да организира нападение срещу база, държана от бунтовниците в източната част на страната. Става дума за базата Гамал Абдел Насър, близо до Тобрук, която беше превзета от бунтовниците през февруари 2011 година.

"Ще изпратим хора, за да ги убият. Ако имаш необходимите хора, дори да става дума за 10 души, прати ги в Тобрук, за да убият бунтовниците", казва Сейф ал Ислам на Тайеб ас Сафи негов високопоставен сътрудник.

На друг запис се чува как самият Муамар Кадафи заповядва убийствата на цивилни либийци в източната част на страната в началото на март преди НАТО да започне бомбардировките си.

В един от записите Кадафи нарежда на командирите си да отправят заплаха, че ще признаят независимостта на Страната на баските и на Андалусия в Испания като наказание, че испанското правителство оказва подкрепа за ударите на алианса в Либия, посочва БТА.

Сейф ал Ислам се намира сега в затвор в Либия и е обект на спор между Международния наказателен съд в Хага и либийските власти относно това кой ще го съди. Той е обвиняван за военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради ролята му в потушаването на въстанието. Сейф ал Ислам твърди, че е невинен.

Съдът в Хага смята, че в Либия ситуацията е прекалено несигурна, а съдебната система прекалено слаба, за да бъде съден Сейф ал Ислам там. Либия отхвърля тези твърдения.

Прокурорът от МНС Луис Морено Окампо вече коментира новината за появата на записите на телефонните разговори, уличаващи Сейф ал Ислам.

"Сейф ал Ислам е давал директни заповеди за убийството на хора, за ликвидирането на хора. Това са напълно нови за мен доказателства. Тези записи са страхотни, трябва да бъдат предадени или на МНС или на прокурорите в Либия. Това е много интересна информация, потвърждаваща нещата, с които разполагаме. За нас е много важно да покажем, че тези хора са били директно замесени в престъпленията в Либия", заяви Морено Окампо, цитиран от "Дейли телеграф".