Запазването на курса в Ирак е неизпълнимо
Запазването на курса в Ирак е неизпълнимо / netinfo

Американската военна стратегия в Ирак в момента не е ефективна и способността на САЩ да влияе върху събитията там намалява. Това заявиха на пресконференция председателите на двупартийната комисия за Ирак Джеймс Бейкър и Лий Хамилтън, цитирани от Ройтерс.

Републиканецът Бейкър, който е бивш държавен секретар на САЩ, добави, че комисията не препоръчва решение, което се основава на поддържането на досегашния подход в Ирак, тъй като той вече е неприложим.

"Няма курс на действие в Ирак, който да гарантира, че движението към хаоса ще спре, и все пак според нас въможностите не са изчерпани", отбеляза бившият конгресмен демократ Хамилтън на пресконференция след публикуването на доклада на комисията "Бейкър-Хамилтън".

Според Бейкър една от препоръките на комисията е да бъде увеличен петкратно броят на американските инструктори, обучаващи иракските военни, тоест от 4000 в момента на 20 000.

Според бившия американски министър на отбраната Уилям Пери за целта трябва да се използват наличните в Ирак войски, които в момента изпълняват там бойни задачи.

Само че всяка стратегия би струвала още по-скъпо. Хамилтън посочи, че разходите на САЩ могат да надхвърлят 1 трилиона долара.

Според Демократическата партия, която на изборите наскоро спечели мнозинство в Конгреса, докладът на комисията за Ирак потвърждава заключението на демократите за провала на водената досега политика и за нуждата от промяната, за каквато гласуваха избирателите, отбелязва Франс прес.

"Надявам се президентът да се съобрази с препоръките на комисията", каза бъдещият водач на мнозинството в Сената Хари Рийд.

Докладът на комисията "Бейкър-Хамилтън", който съдържа 79 предложения, предвижда, макар и без уточнения и определен график, възможността за изтегляне на американските бойни части до първото тримесечие на 2008 г.

Документът призовава САЩ да заплашат Ирак с предварително изтегляне, ако положението с религиозните вражди и насилие не се подобри. Той приканва също Вашингтон да съдейства повече за израелско-палестинския мирен процес, както и да влезе в диалог със Сирия и Иран, посочва АФП.