Яцек Чапутович и Екатерина Захариева
Яцек Чапутович и Екатерина Захариева / Пресцентър, МВнР
“Българите имаме вековна връзка с вас поляците, които смятаме за верни и искрени приятели” - с тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към полския си колега Яцек Чапутович. Българският първи дипломат е във Варшава на еднодневно официално посещение, съобщиха от МВнР.
 
“Яцек, първата ти задгранична визита като министър на външните работи преди малко повече от година беше именно в България. За това време се случиха ключови събития. Ние проведохме първото си Председателство на Съвета на ЕС, а вие отбелязахте 100 години от възстановяването на независимостта си. През 1918 г. България е една от първите държави в света, признали независима Полша и положили началото на дипломатическите си отношения с нея", изтъкна Захариева. "Сами разбирате, че среща между приятели с вековна история в отношенията им, стъпва на солидна основа”, посочи тя.
 
Министрите констатираха отличните нива на стокообмена, който стигна 1,7 млн евро, както и фактът, че в Европейския съюз Полша е водеща по брой студенти, учещи български - нашият език се преподава в седем университета.
 
През първите девет месеца на 2018 г. 396 682 поляци са посетили България. Това е повече от полските туристи у нас за цялата 2017 г.
 
Израз на тези вековни връзки и възходящи икономически тенденции е фактът, че през 2019 г. България ще открие своето пето почетно консулство в Полша – в Краков. Това е градът, който чрез името на Владислав Варненчик свързва България и Полша.

Яцек Чапутович Екатерина Захариева
Пресцентър, МВнР

“България е приятел и важен партньор в ЕС и НАТО. Радваме се, че сте част и от Берлинския процес, тъй като имате голям авторитет и влияние върху Западните Балкани. Поздравления за вашето председателство и убедителността ви, надявам се тази година да започнат преговори с Албания и Република Северна Македония за присъединяване към ЕС”, каза министър Чапутович.
 
“Важно е да имаме конкретни резултати по отношение на Западните Балкани и приветствам, че вашите инициативи в рамките на домакинството ви на срещата на върха на Берлинския процес са фокусирани върху конкретни теми като младежта и свързаността. Инфраструктурата в региона е много изостанала. Важно е и да изпълним всички конкретни мерки от Софийския дневен ред, приет от лидерите на ЕС в края на Българското председателство”, каза Екатерина Захариева.
 
Двамата министри обсъдиха още Източното партньорство, актуалните развития по Брекзит и защитата на правата на поляците и българите в Обединеното кралство, модернизацията на въоръжените ни сили. Полша изрази подкрепа и за кандидатурата на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.