Задържаните в Бостън нямат пряко отношение към атентата
Задържаните в Бостън нямат пряко отношение към атентата / снимки: Reuters, архив

Според американски медии новите трима задържани във връзка с атентата в Бостън - двама студенти от Казахстан и един американец, може да са помогнали на извършителите да се отърват от уликите, но не са свързани с подготовката на терористичния акт. По данни на телевизионния канал Си Би Ес Нюз,2 цитирани от РИА „Новости”, всички подозрения към задържаните са свързани със събитията, последвали атентата.

Адвокатите на двамата студенти от Казахстан, обвинени в заговор за възпрепятстване на правосъдието по делото за атентата в Бостън, заявиха, че клиентите им не са знаели нищо за планираната атака, предаде АП.

19-годишните Диас Кадирбаев и Азамат Тажаяков вчера бяха обвинени, че са се опитали да прикрият участието на своя приятел и състудент Джохар Царнаев към атентата. Няколко часа след това те застанаха пред съда, който постанови задържането им под стража и ги предаде на Службата на федералните шерифи до следващото изслушване, насрочено за 14 май.

Адвокатът на Кадирбаев - Робърт Стал, заяви, че клиентът му не е имал никакво отношение към терористичния акт и категорично отрича предявените му обвинения. Защитникът на Тажаяков - Харлън Протас, подчерта, че клиентът му бил ужасен и шокиран, че негов познат е заподозрян за взривовете и в пълна степен сътрудничи на следствието.

Кадирбаев и Тажаяков са обвинени, че три дни след атентата изнесли от стаята на Царнаев в студентското общежитие раница, пълна с фойерверки, от които е бил изсипан барутът, а също и лаптоп, уточнява БТА. Като видели по новините, че по-големият брат на Джохар е убит, а самият той се укрива от полицията, Кадирбаев решил да се отърве от раницата и я изхвърлил на боклука, където била намерена впоследствие от агентите на ФБР. Както съобщи прокуратурата, Кадибаев и Тажаяков може да получат до пет години затвор.

Третият заподозрян по това дело - 19-годишният американец Робел Филипос, е заплашен от осем години затвор за даване на лъжливи показания пред федералните разследващи органи. Той е задържан под стража до следващото изслушване в понеделник, 6 май.

И тримата се запознали с Джохар Царнаев в Масачузетския университет в Дартмут, недалеч от Бостън, където едновременно започнали да учат през 2011 г. Преди да им бъдат повдигнати обвинения вчера, казахстанците Кадирбаев и Тажаяков повече от седмица се намирали под арест по подозрение в нарушаване на визовия режим на САЩ. Университетът съобщи, че е изключил един от тримата, а другите двама не били записани. Тажаяков е изключен, докато продължава разследването, а Кадирбаев и Филипос не са се записали.

Вчера се разкри, че Тажаяков е бил допуснат да се върне в САЩ от родината си през януари, въпреки че нямал валидна студентска виза. Както призна представител на федералните правоохранителни органи, федералната служба за митнически и граничен контрол не знаела, че студентът вече бил отчислен от Дартмут, когато го пуснала да влезе в САЩ. Тажаяков заминал за Казахстан през декември и се върнал на 20 януари със самолет в Ню Йорк.

На 3 януари студентската му виза била анулирана, защото бил отпаднал академично от университета. Информацията за статута на визата му към онзи момент вече била в информационната система на министерството на вътрешната сигурност за чуждестранни студенти и гости по програми за академичен обмен (СЕВИС), но както призна вчера говорителят на митническата и граничната охрана Питър Бугард, когато Тажаяков се върнал на 20 януари, служителите от митническия и граничен контрол не били уведомени че вече не е студент.

Към онзи момент нямаше информация, че той представлява заплаха за националната или обществената сигурност, каза говорителят, но подчерта, че неотдавна е предприета реформа, която гарантира, че на службата се предоставя в реално време цялата информация, свързана със студентските визи. Той не уточни кога е станало това.

Въпросът изникна вчера на имиграционно изслушване, когато съдията попита как Тажаяков е успял да се върне през януари. Адвокатът му отговори, че се записал отново в университета по друга програма. Студентите, които не са се записали или са изключени от колеж или университет разполагат обикновено с 30 дни, за да коригират статута си и да се запишат отново, след като вече са в САЩ.

Задържаните в Бостън нямат пряко отношение към атентата
netinfo

Досега следователите са идентифицирали двама заподозрени - етническите чеченци и братя Тамерлан и Джохар Царнаеви, които според тях са поставили взривните устройства, монтирани в тенджери под налягане, на финиша на маратона на 15 април.

26-годишният Тамерлан загина при престрелка с полицията три дни по-късно, а 19-годишният му брат е държан в затворническа лечебница, след като му бяха предявени обвинения в масово убийство, което се наказва със смърт или доживотен затвор.

Атентат окървави 117-ия годишен маратон в Бостън на 15 април. Експлозиите отнеха живота на най-малко трима души, стотици бяха ранени. Два мощни взрива отекнаха почти едновременно на разстояние от около 100 метра един от друг. Пълните с хора улици в района се превърнаха в кървава сцена с откъснати крайници и изпотрошени стъкла.

Малко по-късно трета бомба избухна в библиотеката „Джон Кенеди” в града, този път без пострадали. Не е потвърдено дали има връзка между двете експлозии на финалната линия на маратона и тази в библиотеката.