Киевски съд нареди двумесечен арест на милиардера Игор Коломойски по подозрение в измама и пране на пари, съобщиха украинските медии късно в събота. Арестът на магната, който е един от най-богатите хора в Украйна и някогашен съюзник на президента Володимир Зеленски, е извършен в хода на кампания, в която Киев заявява, че е решен да се справи с корупцията по време на руската инвазия.

„Съдът избра превантивна мярка за Игор Коломойски под формата на задържане за два месеца с алтернатива под формата на гаранция от повече от 509 млн украински гривни“ (€12 709 225), съобщи Радио Свобода.

Украинската служба за сигурност заяви, че Коломойски е заподозрян в измама и незаконно придобиване на имущество.

60-годишният Коломойски се появи в Шевченковския районен съд на Киев късно в събота, облечен в жълта тениска и син пуловер - цветовете на украинското знаме. Той подкрепи кандидатурата на Зеленски на президентските избори през 2019 г. Преди да стане президент, Зеленски стана известен комик, участвайки в телевизионен канал, собственост на Коломойски. Откакто Русия нахлу през февруари миналата година, Зеленски многократно обеща да се бори срещу корупцията в Украйна - ключово изискване на западните съюзници на Киев. 
БГНЕС