Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БГНЕС
Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати писма до 26-имата предложени за нови еврокомисари. В писмото до българския кандидат Мария Габриел се посочва, че тя ще бъде натоварена с въпросите за иновациите и младежта.

Урсула фон дер Лайен отбелязва, че младите хора са най-добрата инвестиция в бъдещето. Образованието, научните изследвания и иновациите ще бъдат ключови за нашата конкурентоспособност и способността ни да водим в прехода към чиста икономика и в новата цифрова ера, пише новоизбраният председател на ЕК.

По нейните думи възможностите на ЕС в областта на науката и научните изследвания може да бъдат от помощ за постигането на решения за световните проблеми. Културата и спортът също ще бъдат важни средства за подобряване на нашето психическо и физическо благоденствие, и за създаването на работни места и икономически растеж, допълва Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

Тя пояснява, че в следващите пет години задачата пред Габриел ще бъде да използва възможностите на ЕС, така че образованието, научните изследвания и иновациите да помагат за постигането на набелязаните цели. Трябва да осигурите бързо споразумение и пълно прилагане на бъдещата програма "Хоризонт Европа", като работите с държавите от ЕС, изследователската общност, гражданското общество и останалите еврокомисари, се посочва в писмото.

Изразено е очакването българският еврокомисар да насочи достатъчно инвестиции към научните изследвания, както и да подкрепя учените да представят идеите си на пазара. Очаква се българският еврокомисар да работи за обединяването на силите в ЕС при научните изследвания.

Мария Габриел
БГНЕС

Научните изследвания, политиката и икономическите цели вървят ръка за ръка. Това ще включва работа с останалите еврокомисари, принос за новата индустриална стратегия и максимално използване на бъдещата програма "Хоризонт Европа". Трябва да подкрепите целта за утрояване на програмата "Еразъм +" в следващия бюджет на ЕС. Постигането на бързо споразумение по програмата е от съществено значение, за да може всички получатели на средства да могат да се възползват максимално от възможностите, давани от ЕС, се отбелязва в писмото.

Фон дер Лайен призовава Габриел да ръководи работата по обособяването на Европейското образователно пространство до 2025 г., в тясно сътрудничество с местните и националните власти. Очаква се тези усилия да премахнат пречките пред обучението, да подобрят достъпа до качествено образование и да улеснят движението на учениците в ЕС.

Новоизбраният председател на ЕК предлага съставянето на мрежа сред европейските университети. Тя изразява очакването това да даде възможност на студентите да получат образователна степен чрез съчетаване на обучение в няколко европейски държави и да допринесат за международния образ и конкурентоспособността на висшите училища. Бих желала да се насочите към цифровата грамотност и образованието, за да бъде преодоляна пропастта в цифровите умения. Трябва да се насочите към осъвременяването на плана за действие в областта на цифровото образование и да потърсите възможност как да увеличим онлайн курсовете. Трябва също да оцените как да помогнете за повишаване на осведомеността от ранна възраст за дезинформацията и други онлайн заплахи, пише Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

История, архитектура, литература, музика, филми, изкуство, спорт - културата се отнася до свободата на изразяване, идентичността и многообразието. Тя създава възможности, особено за младите хора, и е двигател за нашата икономика. Все по-важно е да популяризираме и съхраним нашето културно наследство във все по-забързаното време, когато нещата изглеждат по-краткотрайни от всякога. Трябва да разработите допълнителни начини Европа да запази и защитава културното си наследство, особено с използването на цифровите технологии. Трябва да насърчавате творците, работните места и растежа, и да увеличите възможностите на програмата "Творческа Европа".

Искам да популяризирате спорта като средство за приобщаване и благоденствие. Трябва да се стремите да насърчавате културното сътрудничество между ЕС и останалите страни по света. Ще работите под ръководството на изпълнителния заместник-председател за цифровизацията и заместник-председателя за защита на европейски начин на живот. Описаните задачи не са изчерпателни, отбелязва в писмото си Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен
БГНЕС

БТА