Забраниха на Хюмън райтс уоч да работи в Узбекистан
Забраниха на Хюмън райтс уоч да работи в Узбекистан / снимка: БГНЕС

Международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" заяви, че узбекистанските власти са забранили на нейните представители да работят в централноазиатската държава, предаде Асошиейтед прес.

"Хюмън райтс уоч" е една от малкото международни организации, които продължаваха да действат в Узбекистан. Базираната в Ню Йорк организация заяви, че ръководителката на офиса й в Ташкент е била уведомена от министерството на финансите, че няма да получи разрешение за работа, тъй като е "превишила правомощията си" - обвинения, които узбекските власти са използвали и в миналото, за да изгонят представители на други западни хуманитарни и правозащитни организации от страната.

Без акредитиран персонал "Хюмън райтс уоч" не може да действа легално в страната, се посочва в изявление на правозащитниците.

Това е поредната правозащитна организация, изгонена от страната след кървавото потушаване на бунта в Андижан преди две години. Тогава според свидетели и правозащитници правителствените сили са избили стотици цивилни при смазването на въстанието. Властите обаче твърдят, че убитите са по-малко от 200 души и хвърлят вината за смъртта им върху ислямски бойци.

Оттогава правителството на президента Ислам Каримов е хвърлило в затвора най-малко 15 правозащитници по политически мотивирани обвинения, твърди "Хюмън райтс уоч".