Заболяване от епохата на големите географски открития се завърна в XXI век
Заболяване от епохата на големите географски открития се завърна в XXI век / ThinkStock/Getty Images

Скорбутът, заболяването, свързано с дългите пътешествия на моряците от епохата на големите географски открития, се завърна в XXI век, установиха австралийски лекари, цитирани от ДПА.

Проф. Джени Гънтън от болницата "Уестмед" сподели, че изненадващо се натъкнала на голям брой пациенти, чиито рани дълго не зараствали. Тя потърсила общото между тях и се оказало, че били редовни клиенти на веригите за бързо хранене и в хранителния им режим липсвали достатъчно плодове и зеленчуци.

Хипохондриците си навличат сърдечни заболявания

При направените кръвни тестове се оказало, че им липсва витамин C. А именно този недостиг предизвиква скорбута, на който ставаха жертва моряците, тръгнали на дълги пътешествия. При това заболяване се наблюдават подуване и кървене на венците, труднозарастващи рани и дори смърт от инфекция.

Повечето млади хора живеят с "по-възрастни" сърца

"Когато се заинтересувах от хранителния режим на пациентите, един от тях ми сподели, че въобще не консумирал плодове и зеленчуци", заяви проф. Гънтън. „Но останалите болни се бяха хранили с достатъчно зеленчуци. Проблемът беше в това, че веригите за бързо хранене ги готвят прекалено дълго, а това разрушава съдържащия се в тях витамин C!"

Готвенето на висока температура крие рискове за здравето

На пациентите бил предписан витамин C на таблетки и раните им бързо започнали да заздравяват. Проф. Гънтън изтъкна, че човешкият организъм не може сам да синтезира този витамин и е от жизнено значение той да бъде приеман чрез храната.

Източник: БТА